Din 22 aprilie 1867, cand s-a promulgat pentru prima oara Legea Monetara a Romaniei, si pana la ultima denominare din 2005, leul romanesc a strabatut cale lunga, supravietuind celor doua razboaie mondiale, "Epocii de Aur" si trecand prin nenumarate reforme si infatisari. In prezent, cand toate privirile se indreapta spre euro, moneda nationala isi numara ultimii ani de viata (data estimata de adoptare a monedei europene fiind anul 2015). Infograficul prezinta istoria leului in imagini, grupata in cinci categorii: de la prima sa aparitie si pina la sfarsitul Primului Razboi Mondial (1867-1918), perioada interbelica si cel de-al Doilea Razboi (1918-1945), leul in comunism (1945-1989), intervalul de dupa 1989 pana la denominarea de la 1 iulie 2005 si perioada de dupa adoptarea leului nou - RON.
Instructiuni: Cu ajutorul butoanelor din meniul din partea de stanga sus a infograficului puteti selecta afisarea banilor dintr-o anumita perioada de timp. In partea dreapta puteti sorta in functie de anul de aparitie sau valoarea nominala corespunzatoare.
Click pe fiecare moneda sau bancnota pentru a vizualiza pozele in forma marita. Puteti sa vizualizati ambele fete (avers si revers) dand click pe sagetile din partea de jos a galeriei, sau folosind sagetile din tastatura.
Bancnotele sau monedele cu semnul info au informatii suplimentare. Pozitionati mouse-ul deasupra acestora pentru a le accesa.
Obs.: Pentru a vedea toate functiile interactive este recomandat sa aveti instalata ultima versiune de Mozilla Firefox sau Google Chrome.
Sursa foto: www.worldcoingallery.com, www.banknoteworld.com
Sursa date: www.bnr.ro, www.monetariastatului.ro